Viaț@sănătoasă

IMG_20180426_160556_HDR

Fiecare își dorește să se mențină sănătos și in formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unui stil de viață sănătos, ne putem aduce aportul personal in acest sens. Cei mai importanți factori sunt alimentația, mișcarea și somnul, renunțarea la consumul substanțelor nocive și abordarea unei atitudini pozitive. Un stil de viată sănătos vă va ajuta să rămâneți în formă pâna la o varstă înaintată. Scopul serviciului este de-a oferi persoanelor de vârsta a treia informație despre modul sănătos de viață. Vă așteptăm în ultima zi de vineri din lună la ora 17.00.

Despre miere și beneficiile ei s-a discutat la ultima ședință a serviciului „Viaț@sănătoasă” . Produsele stupului sunt deosebit de sănatoase, iar cele in stare pură si crudă sunt cele mai benefice pentru organismul nostru.

Laptisorul de matcă este probabil cel mai special produs al stupului. El reprezintă hrana larvelor, insa doar pentru trei zile. Larva destinată să devină regină a stupului primește, in schimb, lăptișor de matcă tot timpul, iar acesta rămâne hrana reginei pe toată durata vietii sale. Datorită calitaților si proprietăților cu totul deosebite ale lăptișorului de matcă, regina traiește mult mai mult decât albinele obișnuite, chiar de 50 de ori mai mult, este ferită de îmbolnăviri și are energia necesară pentru a depune zilnic peste 1.000 de ouă, de-a lungul intregii sale vieți. Aceste adevărate performanțe nu ar putea fi posibile fără lăptișorul de matcă, alimentul-minune al stupului. Iar studiile știintifice de astăzi confirmă efectele benefice asupra sănătătii, fertilității si longevității ale lăptișorului de matca.  Lăptisorul de matcă este recomandat celor care au o activitate intelectuală intensă, de exemplu elevilor si studenților, căci îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare si de invațare, dar si vărstnicilor, căci crește si capacitatea de a avea reacții rapide. Cei pentru care lăptișorul de matcă are un gust prea acrișor il pot combina cu miere sau cu alte ingrediente mai dulci.

Spre diferență de polenul uscat, pe care il gasim sub forma de granule, polenul crud este mult mai gustos si se digera mult mai usor. Fiind un aliment viu, el păstrează intacte toate calitățile, proprietățile si principiile vii ale plantelor din care a fost obtinut, ceea ce nu se întamplă in cazul polenului uscat, care, prin uscare, pierde mult din valoarea inițială. Practic, fiecare polen crud monoflor are anumite recomandări specifice. In funcție de florile din care este obținut, polenul monoflor are culori si gusturi diferite – unele polenuri sunt mai dulci, altele sunt mai acrișoare. Un alt produs al stupului este pastura, numită și painea albinelor. Ea este, de fapt, un polen fermentat in mod natural, in interiorul stupului. Are un gust bun, se digeră foarte ușor si este recomandată pentru curele de detoxifiere.

Propolisul este un alt produs deosebit al albinelor. Tinctura de propolis este un dezinfectant natural foarte puternic, alină durerile și vindeca rănile.

Desigur, pentru a face o cură cu produse apicole cât mai eficientă este bine să consultăm un fitoterapeut, care ne poate recomanda un anumit tip de polen crud sau alte produse ale stupului. Fiecare dintre noi are un anumit profil si un anumit istoric din punct de vedere medical, astfel ca o cură personalizata este varianta cea mai bună.

Aproape toate produsele apicole au și o intrebuințare in domeniul cosmeticii. Fie ca vorbim de maști de față, pentru ten, fie că vorbim de ingrijirea pielii, a părului și a unghiilor, ele sunt deosebit de eficiente, regăsindu-se ca ingrediente de bază in multe produse cosmetice de pe piață. Desigur, ele pot fi folosite si ca atare, proaspete, in scopuri cosmetice, efectele fiind cu atat mai intense.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s