În fiecare an, pe data de 9 august este sărbătorită Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor, pentru a marca importanța conservării biodiversității.
Republicii Moldova privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, sunt acceptate mai multe categorii de arii naturale protejate, definite în funcție de obiectivele de management atribuite: rezervație științifică; rezervație naturală; parc național, parc natural; monument al naturii; rezervație a biosferei; zonă umeda de importanta internațională .
În Republica Moldova, ariile naturale protejate constituie peste 157 mii ha, sau 4,65 procente din suprafața totală, dintre care 5 rezervații științifice cuprind 19378 ha, 1035 monumente ale naturii au suprafaţa de 2907,2 ha, 63 rezervaţii naturale sunt amplasate pe o suprafaţa de 8009 ha, 41 rezervaţii peisagistice au suprafaţa de 34200 ha, 21 monumente de arhitectură peisajeră, o gradină botanică și o grădină zoologică. Suprafaţa zonelor umede de importanţă internaţională constituie 94705,5 ha.

Grădinile zoologice ne oferă un amplu peisaj despre viețuitoarele sălbatice și au rolul de a promova protecția mediului, a conservării naturii și a speciilor rare și pe cale de dispariție. Printre obligațiile administratorilor grădinilor zoologice se numără participarea activă la activități de cercetare care sporesc beneficiile pentru conservarea speciilor, schimburi de informații referitoare la conservarea speciilor și, acolo unde este cazul, la înmulțirea în captivitate, repopularea ori reintroducerea speciilor în mediul sălbatic natural, educarea și sensibilizarea publicului cu privire la protejarea biodiversității, adăpostirea animalelor în condiții care să corespundă cerințelor biologice și de conservare.
Grădina Zoologică din Chişinău a fost fondată la 9 mai 1978 și este unica din Republica Moldova. Iniţial, Grădina Zoologică număra doar 60 de specii de animale. În prezent colecţia instituţiei numără 725 de exemplare, care include 165 de specii ale faunei de pe toate continentele, cu excepţia Antarctidei, inclusiv animale rare şi ameninţate cu dispariţia, incluse în Cartea Roşie Internaţională şi în Cartea Roşie a Republicii Moldova.
