activităţi · bibliotecă

20 IULIE – ZIUA MONDIALA A ȘAHULUI


Istoria Șahului
Șahul în sine a fost inventat în India . Se știe că în secolul al VII-lea au jucat un joc similar – Chaturanga, care, întâmplător, este predecesorul nu numai al șahului, ci și al multor alte jocuri similare. În Rusia, oamenii au descoperit acest joc în secolele IX-X.
Rădăcinile sărbătorii se află în 1924, când a fost înființată la Paris, după cum sa menționat mai sus, Organizația Mondială de Șah (FIDE). A fost în 1966 și a fost aprobată această zi.
Și mai înainte au existat încercări de a crea o sărbătoare dedicată acestui joc, dar FIDE a pus capăt problemei și, în cele din urmă, a fost recunoscută în multe țări ale lumii.

Regulile oficiale ale jocului sunt întreținute de Federația Internațională de Șah sau FIDE. Jocul se desfășoară pe tabla de șah. Aceasta are o formă pătrată și este împărțită în 8 linii și 8 coloane ce formează 64 de pătrate cu suprafețe egale, numite câmpuri colorate alternativ în alb și negru. La început fiecare jucător are 16 piese: 8 pioni, 2 turnuri (ture), 2 cai, 2 nebuni, un rege și o regină (damă). Unul dintre jucători controlează piesele albe iar celălalt piesele negre. Jucătorii mută pe rând, respectând anumite reguli; prima mutare (începutul partidei) revine jucătorului cu piese albe. Scopul jocului este obținerea matului. Acesta survine atunci când un rege este atacat și nu poate evita capturarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s