bibliotecă · Holocaust

Holocaust


Holocaust are etimologie greacă: din “holo” (întreg) şi “kaustos” (ars).
Holocaustul a fost unul dintre cele mai groaznice genociduri din istorie. Un genocid similar a fost cel al armenilor omorâţi de turci sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk, „părintele” Republicii Turcia. Autorii Holocaustului au creat metodic mijloacele de a aduna şi de a omorî milioane de oameni.

Evreii nu au fost singurele victime ale naziştilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Naziştii au încarcerat şi omorât şi oameni care, pe motive ideologice, se împotriveau regimului naţional-socialist; romi; germani cu handicap mental şi fizic; soldaţi slavi capturaţi în război, dizidenţi religioşi

Victimele Holocaustului au fost persoane care au fost vizate de guvernul Germaniei naziste pentru diverse practici discriminatorii datorită etniei, religiei, convingerilor politice sau orientării sexuale. 
Potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite (USHMM), memorialul oficial al Holocaustului, „Holocaustul a fost uciderea a șase milioane de evrei și a altor milioane de alții de către naziști și colaboratorii lor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” . Muzeul pune numărul total de asasinați în timpul Holocaustului la 17 milioane: 6 milioane de evrei și 11 milioane de alții.

VictimeUciși
Evrei5–6 milioane
Cetățeni sovietici4,5 milioane
Prizonieri de război sovietici2,8–3.3 milioane
Polonezi1,8–3 million
Sârbi300.000–600.000
Invalizi270.000
Țigani130.000–500.000
francmasonii80.000–200.000
Sloveni20.000–25.000
Republicanii Spanioli7.000
Homosexuali5.000–15.000
Martorii lui
Iehova
1.250–5.000

Lista lagărelor de concentrare naziste
Acest articol prezintă o listă parțială a celor mai proeminente lagăre de concentrare naziste și a lagărelor de exterminare înființate în Europa înainte și în timpul celui de-Al doilea război mondial și a Holocaustului. O listă mai completă întocmită în 1967 de către Ministerul Justiției din Germania numește aproximativ 1200 de lagăre și sublagăre în țările ocupate de Germania, în timp ce Biblioteca virtuală evreiască scrie: „Se estimează că germanii au înființat 15.000 de tabere în țările ocupate”

Lagăr de exterminare
Lagărele de exterminare au fost un tip de complexe construite de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu scopul uciderii sistematice a milioane de oameni în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Holocaust. În timpul celui de-al Doilea Război mondial lagărele de exterminare au fost construite într-una din fazele finale ale programului de anihilare. Cadavrele victimelor erau de regulă incinerate sau îngropate în gropi comune. Grupurile de naziști au încercat să extermine în aceste lagăre în primul rând evreii din Europa și romii.

Holocaustul este cea mai importantă piesă din puzzle-ul numit Istoria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s